Skip to main content

Ik zoek het ongemak niet vrijwillig op. Als het makkelijk te verhelpen is, zoals het rechttrekken van een sok die dubbelzit, dan is het zo gedaan. Alhoewel, ook dat ongemak kan ik aardig lang verdragen. Maar ongemak bijvoorbeeld als ik iemand om hulp moet vragen, daar ben ik lang van weggebleven.

Veel over mijzelf geleerd

Inmiddels heb ik door dit gevoel van ongemak waar te nemen en juist toe te laten veel over mijzelf geleerd. Zo weet ik nu dat ik als kind gestopt ben met uitreiken om mijn moeder te ontzien en mijzelf de teleurstelling van afwijzing te besparen. Het was kinderlijke logica gebaseerd op magische liefde.

Van binnen zat een meisje te wachten

Lange tijd vond ik van alles van mensen die volgens mijn persoonlijke wetten ongegeneerd hulp vroegen voor van alles en nog wat. Ik kon het niet geloven en ondertussen klemde ik mijn kaken op elkaar, want dat was wat ik zou doen als ik hulp nodig had. Tanden op elkaar te zetten om nog even door te bijten. Het was dubbel pijn, want ik zei echt niet nee als zij míj om hulp vroegen. Ik zei altijd ja, ook al voelde ik innerlijk een nee. De balans in geven en ontvangen was ver te zoeken en dat kwam niet zozeer doordat de ander vroeg, maar omdat ik het naliet om te vragen. Naar buiten toe was ik een vrouw die haar eigen boontjes dopt, maar van binnen zat een meisje te wachten totdat het gezien werd.

Terug naar de bron van het ongemak

Het aangaan van dit ongemak heeft mij uiteindelijk geleerd uit te reiken en tevoorschijn te komen. Hoe ik dat geleerd heb? Allereerst door er niet bij weg te blijven, maar de fysieke reactie serieus te nemen en mijn emoties te erkennen. Door terug te gaan naar de bron van dit ongemak. Ik leerde mijn innerlijke kind kennen. Haar zien in haar tekort en pijn is een daad van zelfliefde. Haar verlangen om uit te reiken alsnog te volgen is één van de vele stappen op het pad van heelwording.

Langs mijn angst voor grijpen in de leegte

Als volwassene heb ik moeten leren dat uitreiken mij altijd langs mijn angst voor grijpen in de leegte brengt. De winst is echter dat ik mij nu veel vrijer voel om te vragen én dat het mij ook heeft geholpen om nee te kunnen zeggen.

De gestolde beweging laten ontdooien

Inzicht in je ongemak is belangrijk, maar het is onmisbaar om het ook op fysiek en emotioneel niveau te ervaren. Leren met je lijf geeft je de kans om de beweging die in jou is gestold te laten ontdooien. Opstellingen in combinatie met lichaamswerk zijn hierin voor mij cruciaal geweest. Het is de basis van mijn begeleiding zowel in individuele trajecten als in de cursus de Reis van de Heldin.

Wil je aan de slag met zelfonderzoek? Hier is een aantal vragen:
  • Wanneer ervaar jij ongemak? Welke situaties?
  • Waar voel je dat in je lijf?
  • Welke emoties neem je waar?
  • Wat in jou wordt geraakt? Neem de tijd om deze vraag te herhalen. Het kind in jou laat zich misschien niet meteen horen.
  • Wat was jouw kinderlijke logica ?
  • Wat heeft zich daardoor teruggetrokken in jou?
Verdere verdieping en begeleiding

Heb je behoefte aan verdere verdieping op deze vragen? Wil je leren van je ongemak en echt een ontwikkeling doormaken?

Op zaterdag 18 september geef ik weer een dagworkshop de Reis van de Heldin. Een ideale manier om met mij en mijn manier van werken kennis te maken.

Inschrijven kan op :https://centenocoaching.nl/reis-van-de-heldin/reis-van-1-dag/

Wil je gedurende een langere periode werken aan een verandering in jezelf, je relatie of je werk? Ga dan mee op de Reis van de Heldin. Een persoonlijke kennismaking is onderdeel van de inschrijving. Bel gerust 06 25 36 00 18 of mail me jet@centenocoaching.nl.

De cursus start op 8&9 oktober en bestaat uit 5 blokken van ieder twee dagen. Lees meer op https://centenocoaching.nl/reis-van-de-heldin/10-daagse-leiderschapsprogramma-de-reis-van-de-heldin/

Ik kijk ernaar uit je te laten kennis met de kracht van het ongemak !