Skip to main content

Het eerste boek dat ik las op weg naar de diepte in mij als vrouw was het boek de Ontembare vrouw. De titel sprak mij enorm aan. Het raakte iets in mij. Nu weet ik dat het het wilde stukje in mij is. Wild in de zin van dat deel van vrouw zijn in mij waar geen enkel oordeel vat op heeft gehad en dat in haar puurheid direct in verbinding staat met de puurheid van moeder Aarde en al het leven in en om ons heen.

De Ontembare vrouw is geen makkelijk te lezen boek. De schrijfstijl van Clarissa Pinkola Estès met lange zinnen over soms wel 10 regels en de zeer gedetailleerde uitleg van de diepere betekenis van de verhalen, vragen echte aandacht. Het is niet een ‘lekker onderuitzakken’ boek, maar wat kom je veel te weten over de psyche van de vrouw.

Pinkola heeft een duidelijke boodschap aan de vrouw. Ga terug naar je kern en leef vanuit de wilde vrouw in jou! Aan de han van sprookjes en verhalen neemt ze je mee in de symboliek van deze oude wijsheden, die je toegang bieden tot de wilde natuur in jou. Het archetype van de Ontembare vrouw staat voor de vrouwelijke ziel, de oorsprong van het vrouwelijke.

Ik zelf gebruik het boek ook als bron voor archetypische opstellingen. Wat mij betreft dus een echte aanrader.