Skip to main content

Kun jíj waarlijk vrij zijn? Ik ken momenten van vrijheid en kan mijzelf ook in een staat van innerlijke vrijheid brengen, maar er zijn ook situaties of dagen waarin ik mij helemaal niet vrij voel. Dat zijn de NIET dagen, de MOETEN dagen, de dagen van het tekort of van het teveel van iets wat ik helemaal niet wil. Herkenbaar?

Gevangen in mijn gedachten

Zo kan ik mezelf aardig gevangen zetten en dat is geen fijn gevoel. Ik ga op slot, fysiek en emotioneel. Als ik op die momenten niet de meester over mijn gedachten word dan ben ik verloren en word ik slachtoffer. De enige manier om eruit te komen is om de regie over te nemen. Aan alles kan ik voelen dat er iets aan de hand is. Dus, ik doe een stap naar achteren, zodat ik naar mezelf kan kijken.

De sleutel

Ik vind het antwoord in het waarnemen en begin met wat zich op de fysieke laag afspeelt. Mijn gedachten laat ik als het ware links liggen. Zij zijn niet betrouwbaar. Mijn lichaam vertelt mij wat ik moet weten, als ik naar haar luister. Spanning in mijn kaken, opgetrokken schouders. Vervolgens neem ik waar dat ik het gevoel heb dat ik op mijn tenen loop, ik wil presteren, slagen, bovengemiddeld zoals altijd. Ik neem mijn emoties waar, angst met daarachter een beetje verdriet. Ik kom steeds dichterbij de sleutel naar loslaten en vrij zijn.

Overtuiging of onbewuste belofte

En daar is ie weer, mijn overtuiging of onbewuste belofte zoals je wilt: ‘Ik mag niet falen!’ Is dit realistisch? Nee! Wie kan er nou als mens feilloos zijn? Dus als ik mijzelf de ruimte geef om te falen, te blunderen, zou dat kunnen helpen? Met het stellen van die vraag, voel ik direct een laag spanning uit mijn lijf vloeien en ruimte in mijzelf ontstaan. Het kind in mij krijgt zelfs de neiging om te improviseren, gewoon maar iets te doen. Onbezonnen, onbevangen, vrij!

Onderzoek op de onbewuste laag

Stel nu dat deze beoefening, want zo zie ik het, het is echt oefenen in de zin van vallen en weten hoe op te staan, geen vruchten afwerpt. Dat ik sterker gebonden blijf aan dit gedrag en het op een patroon of op een last lijkt die ik maar blijf dragen zonder te weten waarom. Dat sleutel in mijn hand niet de deur opent naar waarlijk vrij zijn. Dan is het misschien zinvol om op de onbewuste laag op onderzoek uit te gaan. Het zou zo maar kunnen dat ik onbewust gebonden ben aan iemand of iets in mijn familiesysteem dat gezien wil worden, zodat ik het kan erkennen op de plek waar het hoort. Dat zou wel eens verre van makkelijk kunnen zijn, want dan heb ik misschien wel verlies te nemen en ik wil juist zo graag winnen! 

Groots en complex

Ik heb geprobeerd een toegankelijk stukje over vrijheid te schrijven, maar het viel mij niet mee. Vrijheid is een groots thema dat speelt op zoveel niveaus die allemaal met elkaar verbonden zijn; persoonlijk, familiair en voorouderlijk, maatschappelijk en spiritueel. Het lijkt alsof ik het niet kan vastpakken en dat is misschien precies wat vrijheid betekent. Vrij en oneindig. Ik ben altijd onderdeel van een systeem. Of ik dat wil of niet en daarmee heb ik mij te verhouden. Daarin heb ik de vrijheid te vinden, te nemen of misschien soms wel te laten.

Wat ik zoal in mijn werk geleerd heb over vrijheid is:
  • dat vrijheid zonder schuld(gevoel) niet bestaat. Vrijheid nemen betekent vaak iets loslaten en je niet meer verantwoordelijk voelen voor wie het dan vast gaat houden of in gaat vullen of hoe een ander daarop reageert.
  • dat het verlangen naar vrijheid een vlucht kan zijn. Vanuit de behoefte om de verstikkende binding die je voelt, los te kunnen laten. In dat geval geldt toch echt, eerst vastpakken!
  • dat als de moeder haar vrijheid niet heeft kunnen nemen, of veroordeeld is omdat zij haar vrijheid nam, dat het voor de dochter ook moeilijk is om de vrijheid te nemen. Zelfs niet als ze daar door het leven continu door wordt uitgenodigd. En dat als de vader het ook niet heeft gedaan, de dochter wel heel stevig in haar schoenen moet staan om als vrouw de vrijheid wel te nemen.
  • dat als je je verantwoordelijk voelt of maakt voor dat wat niet van jou is, je niet vrij bent om je eigen potentieel te leven. Ook al kan het goed voelen, je zult steeds meer kracht verliezen totdat je niet meer kan.
  • dat als iemand uit je familiesysteem de vrijheid van een ander heeft afgenomen of vice versa, dit zichtbaar blijft in het familiesysteem totdat het verlies of de winst is erkend.
  • dat vrijheid en grenzen een onlosmakelijk koppel zijn. En dat grenzen niet per definitie fout zijn. Het oordeel erover is een verzinsel een afspraak vanuit de mens. De grens geeft aan waar het een stopt en het ander begint. Het brengt ordening aan. Maar wat op de ene  schaal goed kan werken voor een systeem, kan op een hogere laag juist zorgen voor onbalans die blijft zoeken naar herstel en erkenning.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met vrijheid.

  • Wat betekent vrijheid voor jou?
  • Hoeveel vrijheid ervaar jij in je leven?
  • Waaraan zou jij meer vrijheid willen geven?
  • Wat is jouw sleutel naar vrijheid?

Zondag 8 maart a.s. geef ik ter ere van Wereld Vrouwendag een webinar rondom het thema Vrijheid. Schrijf je in en doe mee!

https://attendee.gotowebinar.com/register/8778146098600369420

Of kom naar de dagworkshop Reis van 1 dag op 4 april a.s.  en neem je vraag over vrijheid mee om deze verder in opstellingen te onderzoeken.