Skip to main content

De kans om goed te doen

Een gezonde uitwisseling in geven en nemen is van levensbelang voor een relatie. Geven en nemen maakt dat we in verbinding blijven met elkaar. Als er echter door één partner slechts wordt gegeven en nooit wordt genomen, dan krijgt de ander niet de kans om het goed te doen of goed te maken. Hij of zij zal zich klein voelen, onbeduidend en niet waardig om zijn of haar plek in te nemen in de relatie.

Hoedster van welzijn

Veel vrouwen hebben de neiging, vanuit eeuwenlange erkenning als de hoedster voor het welzijn van de ander, om in eerste instantie te denken aan de ander. ‘Geven aan’ en ‘zorgen voor’ gaan van nature makkelijk af. Zien en doen wat goed voor de ander is, is een eigenschap waarin al van jongs af aan wordt bekrachtigd. Vrouwen groeien er groot in ook als is dat vaak tegen beter weten in.

Uitwisseling is essentieel

Nemen en kunnen ontvangen zijn echter net zo belangrijk. Wat als je wel kan geven maar niet kan nemen in je relatie? Bijvoorbeeld tijd voor jezelf, aandacht voor jezelf? Wat als je altijd een gevoel van schuld hebt en je afvraagt of je het wel waard bent of je dit wel kan maken? Zeggen dat je niets nodig hebt of vraagt, staat gelijk aan niet volledig aanwezig willen zijn in je relatie. De ander wil van betekenis zijn. Uitwisseling is daarom van essentieel belang.

Waarom is geven zo belangrijk?

Als je niet neemt, maar alleen geeft, dan is het goed om jezelf eens af te vragen waarom het geven zo belangrijk voor je is. Geef je vanuit het verlangen om gezien te worden? Of vanuit angst er anders niet bij te horen? Vanuit het gemis dat je niet wilt dat de ander zal hebben? Of ben je bang om de ander te verliezen?

Onbewust en ongewild

Het zijn misschien vragen die je jezelf niet zo snel zal stellen, maar het is de moeite waard om hierbij stil te staan. Onbewust en ongewild maak je het voor de ander namelijk onmogelijk om terug te geven en zich gezien te voelen in de relatie. Een natuurlijke reactie daarop is dat de ander innerlijk of fysiek vlucht uit de relatie en dat is juist niet wat je wil.

Wil je inzicht in jouw patroon van geven en nemen? Of ervaar je andere blokkades in de liefde? De workshop Liefdesgeluk geeft inzicht in jouw patronen, het ontstaan ervan en hoe deze een blokkade vormen in je relatie. Heb je behoefte aan een individuele sessie? Mail dan naar jet@centenocoaching.nl of bel 06 25 36 00 18.