Skip to main content

Aan het begin van onze vakantie kom ik vanuit Flow in mijn werk terecht in de flow van ons gezin, waarin ieder iets anders blijkt te willen. Wat is mijn worsteling en welke neiging heb ik?

Mijn neiging is om het iedereen naar de zin te maken, maar daarin verlies ik mijzelf. Ik ben er al zeg ik het zelf, best wel in gegroeid. Ik ga er niet meer ‘tussen’ staan, maar in de liefde en in mijn gezin blijft het oefenen.  

 

Hoe merk ik dat het ‘fout’ gaat?

Op het moment dat ik spanning voel in mijn lijf en merk dat mijn aandacht vooral op de ander is gericht, ben ik al weg van mijzelf. Ik neem een gevoel van tekortschieten waar. Ik ben weer in het voor mij bekende patroon van ‘tussen beide gaan staan’ terecht gekomen. In systemische termen heet dat triangulering. 

Hoe kom ik aan dat patroon?

Als kind ging ik al heel jong tussen mijn ouders staan. Niet omdat zij dat vroegen maar omdat ik dacht dat dat nodig was. Ik wilde dat zij elkaar begrepen en ik zag dat dat niet lukte. Als kind wil je dat je ouders lief tegen elkaar doen. Ruzie en onbegrip is vreselijk om aan te moeten zien. Zodra ik er tussen ging staan, leek de spanning weg te ebben. 

Groot groeien

Ik groeide dus groot met het idee dat ik belangrijk was op deze manier. De bevestiging kwam rond mijn 10e toen mijn moeder zei: ‘je kan alles zo goed onder woorden brengen. Misschien moet jij eens met oma gaan praten.’ Mijn moeder en haar moeder hadden vaak ruzie. Mijn moeder deed heel veel voor mijn oma, maar het leek nooit genoeg. En dus ging ik met mijn oma praten waardoor de spanning weer voor even oploste. 

De zuigende werking van het systeem

Als kind was de kracht van het systeem zo groot dat ik het niet kon weerstaan. Ik werd ingezogen. Soortgelijke situaties hebben heel lang nog dezelfde zuigende werking op mij gehad zonder dat ik mij ervan bewust was. Kennis over dynamieken en patronen in familiesystemen en het doen van opstellingen hebben mij inzicht gegeven en in mijn lichaam laten voelen wat er gebeurt als ik in een overeenkomstige dynamiek van mijn familiesysteem terechtkom en wat voor mij een helende beweging is. 

De prijs voor helpen

En toch gebeurt het soms toch weer. Zoals tijdens de zomervakantie. Vader en zoon willen beiden totaal iets anders. Mijn man is gefrustreerd en mijn zoon pubert. En wat doe ik? Ik ga tussen beide staan, maar vooral wil ik mijn man helpen. En dat gaat niet werken. Systemisch gezien ga ik namelijk boven hem staan en word ik zijn moeder! Duidelijk dat dit niet gaat werken. Dus terug naar mijn plek, naast hem. Hier kan ik ook bij mijzelf blijven, want dat is de prijs die ik betaal voor het helpen, ik ga weg bij mezelf en dat is geen fijn gevoel. 

Het niet tot mijn probleem maken

Het bewustzijn en herkennen van deze hele dynamiek voorkomt heel veel gedoe. Het is lost alleen nog niets op. Als ik zie dat mijn man worstelt, kan ik slechts 1 ding doen en dat is hem zien in zijn worsteling en het niet tot mijn probleem maken of ervoor willen zorgen dat het zo snel mogelijk is opgelost. Als ik hem er echt in kan zien, dan kan ik er met hem over praten zonder veroordeling. Tot nu toe komen we altijd verder als we er dan over praten. Ieder kan delen en wordt gehoord, dat alleen al opent en verbindt ons heel erg met onszelf en met elkaar. En het zijn ook de gesprekken waarin we zo nu en ontdekken dat we hulp nodig hebben omdat we merken dat er iets is waar we de vinger niet op kunnen leggen of dat het praten alleen niet voldoende is. Voor mij betekent dit groeien als mens in ons leven samen.

 

Tips

Les over helpen in de liefde: helpen helpt niet als je de worsteling van je partner tot de jouwe maakt. Wijzen naar de ander omdat zij niet wil wat jij wil, helpt ook niet. Wat helpt wel? Probeer bewust te worden van je eigen proces, wat in jou is geraakt? wat wil jij? Deel dit met je partner. Ook als ieder iets anders wil en de afstand niet te overbruggen lijkt. Probeer elkaar te zien met ieders verlangen zonder dat af te willen nemen. Andersom geldt ook. Als je de ander ziet worstelen, neem het waar, maar ga het niet oplossen en daarbij voorbij aan jezelf. 

Tot slot: leer over de patronen waar jij onbewust trouw aan bent vanuit jouw familiesysteem. In een relatie ontmoeten twee systemen elkaar, zoals twee rivieren die bij elkaar komen. Alles lijkt één maar is het in wezen niet. Wat is van jou en wat is van je partner?

 

Wil je meer weten over de workshop Liefdesgeluk en Relatieproblemen?

Lees er hier meer over. De workshops zijn voor singels en koppels, maar je bent natuurlijk ook welkom om zonder partner te leren over je relatie. Ray mijn man is ook altijd aanwezig. Dit is de enige workshop die ik geef aan zowel vrouwen als mannen. In de relatie kunnen we namelijk heel veel leren?