Skip to main content
HET IS WEER MOETEN TIJD

Ik hoor mijzelf de laatste tijd heel vaak zeggen ‘ik moet’. Dat is geen goed teken. Weet ik. Als ik niet vanuit willen handel, ben ik bezig met voldoen aan verwachtingen. Het zijn mijn eigen projecties van wat ik vind dat ik moet of hoe iets moet. Moeten levert spanning en stress op. Het zet niet alleen mijn mind vast, maar ook mijn lichaam. Ik moet van alles, alles tegelijk. Het ene is nog niet klaar of het volgende dient zich alweer aan. Steeds weer opnieuw. Het houdt nooit op en de berg blijft maar groeien.

OVERTUIGINGEN

Kan het ook anders? Hoe kom ik uit die vreselijke ‘moeten modus’? Door er in te gaan. Door mezelf te ontmoeten. Ik kan beginnen met mezelf de vraag te stellen ‘waarom moet ik dit eigenlijk allemaal van mezelf? En ‘welke overtuigingen voeden deze verwachtingen?’ In mijn geval zijn dat ’Ik moet er helemaal voor gaan’ en ‘ik mag geen fouten maken’. Ze leveren mij behoorlijk wat spanning op, om maar niet te spreken over de mate van overfocus waardoor ik moeilijk kan loslaten en afstand nemen. Beperkende overtuigingen zijn eenvoudig te herkennen aan de woorden ‘moeten’ en ‘niet mogen’. De uitdaging is om de beperkende overtuiging om te buigen in een opbouwende overtuiging.

FAMILIESYSTEEM

Dit ombuigen van belemmerend naar bevorderend is best lastig, vooral bij hardnekkige gewoonten. Overtuigingen ontstaan binnen een familiesysteem. Wij zijn onderdeel van dit systeem en willen er koste wat kost bij horen. Op deze manier ontwikkelen wij een blinde liefde ten aanzien van deze overtuigingen. Het familiesysteem is dan ook een belangrijke ingang voor onderzoek naar de bron van onze overtuigingen. 

KANSEN GRIJPEN, STAPPEN ZETTEN OM VOORUIT TE KOMEN

Ik ga aan de slag met een opstelling op papier. Eén voor één geef ik de relevante elementen een plek. Ik neem er de tijd voor, zodat ik het niet met mijn hoofd doe, maar vanuit mijn gevoel, mijn intuïtie. Ik maak contact met ieder element en geef het vervolgens de plek zoals die mij op dat moment de juiste lijkt vanuit mijn innerlijke beeld. Als ik mijzelf, mijn verlangen, blokkade (overtuiging), moeder, vader, broer en de ouders van mijn ouders een plek heb gegeven, lijken zelfs nog eerdere generaties naar voren te komen. Ook hen geef ik een plek. Mijn overtuiging die op de plek van blokkade staat, wordt steeds prominenter. Ik voel druk op mijn borst en het is alsof de tijd stil staat. Precies zoals ik mij op dit moment voel in mijn leven; ik kom niet verder. Ik voel een diep verdriet. Het zit zo diep dat ik er niet echt bij kan. Ik zoom uit en overzie mijn hele familieveld, zie mijn ouders en voorouders en langzaam ervaar ik dat het gaat over kansen grijpen, stappen zetten om vooruit te komen in het leven. Dit raakt me. Heel langzaam kan ik bij het verdriet komen. Het is mij niet onbekend dat ik een diepe verbondenheid voel met het thema kansen grijpen, stappen zetten. Blijkbaar heb ik er nog iets mee te doen.

ONBEWUSTE LOYALITEIT

Mijn vader heeft in de jaren 60 zijn familie en vaderland achter zich gelaten voor een beter leven. Zijn ouders hebben honderden kilometers te voet afgelegd om een plek te vinden en een nieuw bestaan op te bouwen. Mijn moeder heeft kansen in haar loopbaan gehad die ze niet durfde te grijpen. Haar moeder had altijd alles tot in de puntjes verzorgd. Haar vader ging de deuren langs om mosterd te verkopen. Hij was arbeidsongeschikt geworden door stoflongen, maar de mijn erkende dit niet waardoor zijn gezin zonder inkomen kwam te zitten. Deze en nog meer verhalen kende ik met mijn hoofd. In deze opstelling lijkt hun geschiedenis samen te vloeien met de zwaarte van mijn innerlijke overtuiging dat ík alle kansen moet grijpen en er alles uit moet halen. Niet alleen mijn eigen kansen, maar met terugwerkende kracht ook de kansen die niet alleen mijn ouders maar ook mijn grootouders niet hebben kunnen verzilveren. Het is alsof niets verloren mag gaan. Zo groot is mijn onbewuste loyaliteit naar mijn familiesysteem. Dit is de blinde liefde die zich niet zomaar met de mind laat stoppen.

ONT-MOETEN

Mijzelf ontmoeten raakt mij steeds weer heel diep. Wat ik allemaal wel niet op mijn schouders wil nemen, om het voor die ander goed te maken en daarmee ook mijn bestaansrecht te bevestigen. In deze ontmoeting word ik mij bewust van die enorme grote irreële liefde waarmee ik bereid ben het onmogelijke mogelijk te maken. Ik voel compassie naar mezelf opkomen en durf in mijn eigen kleine hart te kruipen. Het is alsof ik langzaam maar zeker kleiner word en weer tot mijn werkelijke proporties slink. De kansen die ik allemaal vasthield, glijden van mij af. Ik neem er de tijd voor en langzaam land ik weer op mijn eigen plek, voel me bevrijd en rijk tegelijkertijd. De toekomst ligt voor me. Ik sta in het nu op een plek van mogen en zijn.

WIL JIJ JOUW BEPERKENDE OVERTUIGINGEN ONTDEKKEN? Stel jezelf de volgende vragen:
 • Wat moet jij van jezelf?
 • Wat mag jij niet van jezelf?
 • Wanneer zeg jij: zo ben ik nou eenmaal?
WIL JE NOG EEN STAPJE VERDER? 

Maak dan een OPSTELLING op papier over je overtuiging/blokkade. Neem papier met A4/ A3 formaat en potloden of stiften. Geef achtereenvolgens de hieronder genoemde elementen een plek op het papier. Dit is geen familieboom of genogram. Geef jezelf bij ieder element voldoende tijd (1-2 min) om je gevoel dat vrijkomt bij het desbetreffende element in vorm en kleur weer te geven. Laat je gevoel en intuïtie spreken.

Elementen

 • Ik (jijzelf)
 • Verlangen
 • Blokkade
 • Moeder
 • Vader
 • Moeder van Moeder
 • Vader van Moeder
 • Moeder van Vader
 • Vader van Vader
 • Eventueel meer generaties als je voelt dat je door wilt gaan

Belangrijk is om de tijd te nemen zodat je kunt luisteren naar de stem van je familiesysteem. Bij het verlangen en de blokkade zul je waarschijnlijk merken dat er vele lagen in zitten. Je kan pijn, angst, woede voelen. Het kan echter ook zijn dat je blanco gaat. Je kan onder mijn begeleiding hier meer inzicht in krijgen.

JOUW OPSTELLING BESPREKEN?

Wil je jouw opstelling op papier met mij bespreken? Maak een afspraak voor een individuele sessie door te mailen naar jet@centenocoaching.nl of bel 06 25 36 00 18.