Skip to main content

Je doet het goed!

Dit is de tijd van oogsten en balans opmaken. Ik heb er vorig jaar een blog over geschreven waar veel lezers inspiratie uit hebben kunnen halen. Ik wilde niet weer hetzelfde verhaal schrijven maar miste tegelijkertijd een bron van inspiratie voor een ander passend verhaal. Waar moest ik deze keer schrijven? Het antwoord kwam geheel onverwachts, maar volledig binnen de context balans. Ik ben namelijk op dit moment vreselijk uít balans. Ik ben zo lang doorgelopen met een pijnlijke schouder dat het in mijn schouder, nek en rug volledig vastzit. Spanning van langer dan een jaar zit er in opgeslagen volgens de fysio. En ik heb dat compleet genegeerd. Dacht dat het wel vanzelf over zou gaan. Niet dus. Mijn lichaam heeft een stem, kan praten, maar dan moet ik wel luisteren. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer: wie niet horen wil, moet ……

Ik zink als een baksteen

En dát doe ik. De behandelingen bij de fysio zijn niet mis. De spanning komt los en ik word er vreselijk moe van. Sommige dagen moet ik zelfs 2 x plat. Ik zink dan als een baksteen in een diepe slaap. Niets aan te doen. Ik blijf wel nog werken maar minder uren en minder gedoe erom heen. In de verte bekruipt mij een onrustig gevoel of het dan wel goed komt met de inschrijvingen voor mijn workshops en cursus? Met mijn werk qua uitvoering heb ik helemaal geen problemen, maar het heel circus eromheen, de marketing in de sociale media wereld, houdt mij stevig in haar greep. Ook in letterlijke zin, dus. Maar op dit moment kan ik me daar niet druk om maken. Ik geef toe aan de behoefte van mijn lichaam en neem rust.

Nog nooit zo intens gevoeld

Na een paar van zulk soort dagen, overviel mij ’s avonds in bed opeens een heel bijzonder gevoel. Ik zag mijzelf van een afstand toegeven aan de rust. De worsteling met het ondernemerschap als éénmanszaak was slechts op de achtergrond aanwezig. En opeens kwam daar de zin: Je doet het goed. Zo bijzonder. Het voelde als wanneer ik de waardering van mijn ouders kreeg als ik iets heel goed had gedaan. Maar nu kwam het uit mijzelf. Het was zo vol liefde en compassie. Nog nooit dat had ik dat eerder zo intens gevoeld.

Mijn worsteling is een symptoom

De worsteling die er is, leek opeens niet zo belangrijk meer. Zelfs niet datgene wat ik nu allemaal moest laten liggen. Ik zag vooral hoe ik vanuit mijn bezieling werk. Hoe dankbaar clienten en deelnemers van mijn workshops en cursussen zijn. Dat wat ik in de wereld zet, wordt gezien en gedeeld. Door dat allemaal te zien, zag ik ook dat ik mee beweeg op een grotere stroom en niet op de stroom van het individu Jet of CentenoCoaching. Het werd me duidelijk dat de worsteling met het ondernemerschap een symptoom is.

Een dikke vette ronde 8

Ik voelde mij onderdeel van een groter geheel en op dat moment borrelde er een dikke vette 8 omhoog uit mijn hart. Spontaan, zo maar. Mijn mind sprong er natuurlijk meteen bovenop.  ‘Waarom geen 9 of 10 als je zo blij bent met jezelf?’ Maar nee, ik kon die dikke vette mooie ronde 8 waar geen begin en einde aan komt zo goed voelen, dat ik mijn mind niet achterna ging. Ik bleef lekker vol en voldaan liggen en binnen no time was ik in slaap gevallen. Ik had de mooiste oogst in jaren binnengehaald.

Inspiratie vragen voor oogsten en de balans opmaken 

 • Hoe ziet de balans er voor dit jaar voor jou uit? Wat heb je gegeven? Wat heb je ontvangen?
 • Welke waardering geef jij jezelf? Welke waardering zou je graag van een ander zou horen?
 • Waar let jij op bij het terugblikken? Op dat wat goed gaat, slecht gaat of op dat wat altijd nog beter kan?
 • Welke problemen ervaar jij bij het behalen van je resultaten? Zijn dat werkelijke problemen of eerder symptomen? Symptomen kun je herkennen aan het terugkerende en ogenschijnlijk niet oplosbare karakter.

Meer inspiratie over oogsten en balans opmaken, vind je in mijn blog van vorig jaar op mijn website onder inspiratie.

Wil je samen met mij jouw balans opmaken en kijken naar symptomen en patronen? In een individuele sessie kan ik je inzicht en een nieuw perspectief geven. In de maand oktober betaal voor je een sessie van 1,5 uur slechts 1 uur. Zie het als mijn bijdrage aan jouw zaaigoed voor volgend jaar 🙂

2 Comments

 • Desiree Castillo Gosker schreef:

  Lieve Jet,

  Wat fijn dat je dit deelt. En ik kan het alleen maar hartgrondig beamen. En daardoor ook bij mezelf zo voelen. Heel erg fantastisch.
  Je weet het wel maar ik zeg het nog maar eens, ik ben echt een groot fan van je werk. De workshop die je zaterdag gegeven hebt was weer zó goed en heeft me weer zoveel gebracht en weer zoveel los gemaakt wat vastzat. Jippiejee!

  Er is een krachtige levensenergie vrijgekomen die ik niet verwacht had. Woede! Yes! En kracht! En heel veel lol. He, he, de boel gaat weer stromen! Wat de fysiotherapeut doet voor jou doe jij energetisch voor mij. Uit balans zei je? You rock, bedoel je! Heen en weer zoals je zei. (allemaal projectie natuurlijk maar wat dondert het)

  Dank je wel voor je werk en dank je wel voor je toewijding aan het leven en de liefde. En die leuke blogs. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Je fan sinds ik je ontmoette in 2016
  Désirée

 • ilma schreef:

  Zoooo herkenbaar, en wat heb je het kwetsbaar en wijs opgeschreven, dank je wel alleen dit helpt mij al.
  De grote stroom weer even opzoeken.
  Het mijzelf gunnen om te nemen van de voeding die er is, niet alles zelf te hoeven doen.
  Als je het fijn vind dan kunnen we misschien uitwisselen?
  Je bent van <3 welkom op het eiland en op mijn tafel maar kan ook de tafel meenemen naar de haag…
  Dank voor het delen, liefs uit lies ilma