CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80Leven vanuit je HART,

Mijn levensmotto en ook de titel van een aantal activiteiten zoals workshops, vrouwencircles en de voorjaarsretraite naar Portugal, zie ik ook terugkomen in het traineeship waarin ik jonge professionals in de watersector train en coach. Dit Persoonlijk Leiderschaps Programma gaat ook over luisteren naar je HART. Jezelf zijn en daarmee ten volste aanwezig zijn. De basis voor elk succes. Wie wil dat niet? Vraag is, hoe doe je dat, leven van uit je HART?

Ont-wikkelen. Luisteren naar je HART gaat over jezelf ont-wikkelen. Bewustwording en inzicht is de eerste stap. In de loop van de tijd hebben zich rondom jouw hart wikkels bevestigd. De wikkels staan voor de overtuigingen die jij al heel je leven volgt, die jou hebben gemaakt tot wie jij bent. Ze hebben jou dus veel gebracht, maar als die wikkels gaan knellen omdat ze te strak zitten, dan beperken ze je. Dan is het goed om ze langzaam los te maken en je HART te bevrijden zodat jouw volle potentie aan het daglicht kan komen.

Ego. Makkelijk is het niet. Je wordt onzeker. Je ego voelt zich door alle aandacht voor het HART letterlijk buitengesloten en daar houdt het niet van. Het zal gaan protesteren en je overtuigen om alles toch vooral bij het oude te houden. Maar als je het lef hebt en de wil om jezelf meer ruimte te geven, dan lukt het om je beperkende overtuigingen los te laten, de aapjes op je schouder gedag te zeggen en je eigen plek in te nemen. Hoe kun je achterhalen wat jouw beperkende overtuigingen zijn?

Overtuigingen. Je komt ze heel makkelijk op het spoor door de volgende zinnen af te maken:

“Ik móet …. goed zijn, anders lukt het niet!”

“Ik mág ….. geen fouten maken!”

“Ik móet … goed voor anderen zorgen!”

Mensen mogen niet …… onbeschofd tegen elkaar zijn!”

Het zijn dus vaak zinnen waarin het woord moeten of niet mogen in voorkomt. Nog een aantal voorbeelden:

  • Het leven is een worsteling
  • Als je iets wilt, moet je ervoor vechten
  • Mensen dienen alleen hun eigenbelang
  • Als je op je 35e nog niet bereikt hebt wat je wilt, wordt het nooit meer wat
  • Voor niets gaat de zon op
  • Ik tel niet mee
  • Dat soort dingen kan ik niet
  • Mensen zijn niet te vertrouwen

Verbinding. Wat nu als het lastig is om verbinding te maken met je HART? Dan heb je geduld te hebben en begin je met kennis te maken met je HART. Wat kan het jou vertellen? Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt. Misschien ergens buiten op een mooi plekje. Doe je ogen dicht en neem jezelf waar. Je lichaam, hoe het zit, waar het de aarde of datgene waarop je zit raakt, hoe het ademt. Leg daarna langzaam je hand op je hart. Voel hoe het klopt en blijf eens 5 minuten in aandacht bij jezelf. Volg je ademhaling en ben in het nu vanuit de intentie om te leven en aanwezig te zijn vanuit je HART. Waarschijnlijk hoor je in het begin je hoofd (lees: ego) zeggen dat het niets voelt, dat dit je niets gaat brengen. Als het ego echt ongeduldig wordt zal het je uitlachen en je vragen waar je nu in hemelsnaam mee bezig bent. Logisch want je ego, wil controle houden. Laat dit allemaal zonder oordeel aan je voorbij gaan als de wolken aan de lucht. Ga terug met je aandacht naar je lichaam, je ademhaling en maak weer verbinding met je HART. Als je dit dagelijks gedurende een steeds iets langere periode herhaalt, zul je de rust ervaren die je HART jou geeft.

Luisteren. Je kunt ook een wens of voornemen meenemen naar je HART. Dit is het moment waarop je naar je HART kunt luisteren. Hoe voelt het om deze wens of intentie in verbinding te brengen met je HART? Allerlei emoties en gewaarwordingen kunnen opkomen. Voel welke je één maakt met je HART en welke niet. De verlangens die niet als één voelen met je HART kun je verder gaan onderzoeken. Je kunt je vragen stellen als ‘wiens wens is dit?’ of ‘wat staat er tussen mij en mijn wens?’ Dit zijn ook vragen die wij in familieopstellingen inbrengen om nader te onderzoeken.

Wees welkom om je overtuigingen eens nader te onderzoeken. Kijk op de agenda wanneer de volgende Familieopstellingen plaatsvinden. Of kom naar de maandelijkse Leven vanuit je HART circles.

De Leven vanuit je HART circles zijn avonden om tijd te nemen voor jezelf en je af te stemmen op een andere frequentie dan die van je hoofd. Samen met anderen bewandelen we het pad naar ons HART en bekrachtigen wij elkaar in het loslaten van patronen en her-kennen van onze pure schoonheid en kracht. De Leven vanuit je HART avonden nemen je mee naar de zetel van jouw ziel, jouw hart. Kijk in de agenda wanneer de volgende circle plaatsvindt.

De Leven vanuit je HART retraite naar Portugal gaat ook in het voorjaar van 2016 weer door. GENIETEN ~ ONTSPANNEN ~ ZIJN. Tijd voor jezelf. Van je HOOFD naar je HART. Je levensenergie laten stromen. Lees hier meer.