Skip to main content

Zoveel verschillende vaders er zijn zoveel verschillende vader dochter relaties bestaan er. Mijn vader was mijn koning. Het boek ‘Vaders Dochter van Maureen Murdock raakt mij steeds weer. Ook met de volgende passage: ‘Kijk ik mijn vader in het gezicht, dan kan ik mijn eigen potentieel zien dat op mij wacht. Is hij creatief, dan kan ik creatief zijn; is hij intelligent dan kan ik intelligent zijn, is hij succesvol dan kan ik succesvol zijn. Vindt hij mij aardig dan kan ik alles doen. Ik ben een uitbreiding van hem.’

Van alles wat mijn vader is, heb ik 1 beeld tot het mijne gemaakt. Het beeld van de levensfilosoof in de natuur. Voordat mijn vader naar Nederland kwam hoedde hij namelijk schapen. Ik zie hem als  herder in de schaduw onder een olijfboom zitten. De schoonheid van de natuur waarnemend, zorgdragen voor de dieren. Zijn lievelingshond aan zijn voeten. Een met de rijkdom om hem heen. Ik ken mijn vader het best door alle wandelingen die wij samen hebben gemaakt. Alle gesprekken die wij hadden over het leven. Hij liet nooit zijn echte verdriet, frustratie of angst zien. Hij droeg het leven op zijn brede schouders. Maar ik kende zijn gemis in zijn hart. Het gemis van familie en vaderland. Het gemis dat hem leerde het leven te beschouwen. In het beschouwen van het leven waren wij verenigd. Vader en dochter. Ik heb het jong mogen leren, maar het heeft mijn moeder ook op afstand gezet. Zij beschouwde niet, zij doorleefde. Emoties konden haar overspoelen en meesleuren. Ik kon haar angsten voelen en ook de liefde achter haar woede. Op mijn wolk kon ik alles overzien en was het rustig. Bij mijn vader ook. Het is voor mij precies zoals Maureen Murdock zegt: ‘We kennen onze moeders, haar gevoelens, we identificeren ons met haar lichaam. Ze zijn niet het mysterie dat onze vaders zijn. Onze vaders hebben iedere situatie in de hand. Daarom zijn ze onze held.’

Van mijn moeder kende ik al heel jong haar kwetsbaarheid, maar mijn vader is nog maar net een mens geworden. Het is fijn om een moeder en een vader te hebben. Ouders die naast elkaar staan. De een niet in de schaduw van de ander, maar ieder met een eigen schaduw. En een eigen licht. Dat vrij kan schijnen op mij.