Skip to main content

Naïef

Mijn vader verweet mij altijd dat ik naïef was. Of misschien verweet hij het niet echt, maar hij zei het altijd op een meewarige manier die mij onderhuids de indruk gaf dat ik niet verstandig was. Dat ik het leven niet serieus nam. Zelfs toen ik volwassen was, voelde het alsof ik mezelf iets wijs maakte en dat mijn naïviteit een by-pass was om te ontkomen aan de werkelijkheid. Misschien klopte dat wel in de ogen van een ander. Het was steeds mijn omgeving die mij spiegelde lichtvoetig en luchtig door het leven te gaan terwijl ik best spannende beslissingen nam. In mijn ogen was het erger om door te gaan met iets dat echt niet meer klopte dan een stap te zetten in het onbekende. Mijn koppigheid en eigenwijsheid hebben er denk ik ook voor gezorgd dat ik altijd naïef bleef. . Al daagde zij mij wel vaak uit om mijzelf serieus te blijven nemen en me niet kleiner te maken dan ik ben.

 Wat is naïef?

Wat is er nu zo bijzonder  om naïef te zijn? Naïviteit wordt zwaar onderschat omdat de ware betekenis ervan verloren is gegaan. Zonder in te gaan op de historische achtergrond is het interessant om de betekenis nog eens op te zoeken: “Naïviteit (bijbehorend adjectief naïef, van het Franse naïf, dat kinderlijk, natuurlijk, eenvoudig, ongevaarlijk betekent) is een geesteshouding die gekenmerkt wordt door onbevangenheid, eenvoud, ongekunsteldheid en openhartigheid. ‘Naïf’ is gerelateerd aan het Franse ‘naître’ – geboren worden’

Ode aan de lente

Van deze beschrijving word ik blij. Daarom wil ik juist nú aan het begin van de lente, waarin nieuw leven wordt geboren en onbevangenheid in de lucht hangt een ode brengen aan naïviteit. In de natuur is dit de periode waarin kwetsbaarheid en het tere van nieuw leven, de voorwaarden zijn om te groeien in de uiteindelijke vorm. Wat als wij mensen ook zouden kunnen houden van onze naïviteit? Als onbevangenheid en openhartigheid in ons leven weer mee mogen doen? Dat zou echt een welkome aanvulling zijn op onze overmatige drang om in ons hoofd te leven. Het zou ons leven speelser maken, minder serieus, minder voorspelbaar en meer kans bieden om te groeien in iets dat je nog niet kent.

Angst om naïef te zijn

Ik ben mij er terdege bewust van hoe diep onze negatieve waardering van naïviteit is geworteld. Vaak wordt gezegd dat als je naïef bent, je te goed van vertrouwen bent. Niet zozeer gevaarlijk voor een ander, maar wel voor jezelf. Dat het je kwetsbaar maakt en dat anderen daar misbruik van kunnen maken. Het is een door angst gedreven betekenis voor iets dat nog niet heeft plaatsgevonden en daarmee verliezen we ons vermogen om te vernieuwen. De angst voor teleurstelling, gezichtsverlies of onmacht is zo groot dat we per definitie onmachtig worden. We zetten ons vermogen om ongekunsteld en natuurlijk te groeien buiten spel zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Door weg te blijven van teleurstelling blijven we ook weg van allerlei kansen en mogelijkheden. Vervolgens gaan we dan heel hard ons best om kansen te creëren en begrijpen we niet waarom dat zoveel energie kost en het vaak niet wil lukken. Heel gek hoe de mens in elkaar zit. Als de kansen het meest dichtbij zitten, durven we ze niet te pakken omdat we bang zijn.

Naïef zijn is een kracht

Dat is waarom ik onze imprint over naïviteit los wil weken. Laten we de kracht en kwaliteit van deze eigenschap in onszelf weer ontdekken. Geef je zo nu en dan eens over aan het kind in jou en als je het niet kunt vinden, kijk dan eens of je nog weet hoe verstoppertje ook alweer werkt!

Systemisch vragen

Zittend op een bankje, genietend van de lentezon, kun je de volgende systemische vragen voorbij laten komen:

  • Welke betekenis heeft naïef zijn voor jou?
  • Hoe zou het voor jou zijn, als je openhartig, ongekunsteld en onbevangen zou kunnen zijn?
  • Wat zou er dan ruimte krijgen in je leven?
  • Wat heb je daarvoor los te laten?
  • Aan wie of wat word je ontrouw als je het toelaat?
  • Welke kracht en kwaliteit in jouw naïef zijn zou daarmee verder kunnen groeien?

Wil je samen met mij de weg naar jouw groeimogelijkheden in naïviteit leren kennen?

  • Neem contact op en maak een afspraak.
  • Bekijk de agenda voor aanstaande workshops, cursussen, retraites en lezingen.
  • Lees mijn persoonlijk LinkedIn profiel als je meer over mij wilt weten.
[vc_single_image image=”3884″]