Skip to main content

Vakantie staat voor mij gelijk aan ontspanning en loslaten. Het is niet alleen een tijd van even helemaal niets doen en opladen, maar ook van verwondering over de andere omgeving met haar eigen geuren, eten, mensen en gebruiken. En verwondering is heilzaam. Waarom? Omdat je in verwondering je ego overstijgt en in contact komt met je ziels-essentie. En je zielsessentie is één met de essentie van alles om je heen. Je voelt je één en eindeloos.

Alleen nog maar NU

Ik ga er niet naar op zoek. Op vakantie gebeurt het gewoon. Zoals op die mooie uitkijk-plek in de bergen. Ik voel de kracht van de bergen, de weidsheid, de zuiverheid van de lucht. En als ik de tijd neem om dat echt in mij op te nemen, voel ik de levensenergie van die bergen in mezelf. Dan bén ik de berg en valt al het andere weg. Alle problemen en gedachten die ik had, zijn irrelevant. Er hoeft geen oplossing gevonden te worden voor wat dan ook. Ik heb geen enkele behoefte. Ik kom helemaal tot rust en voel me vol van energie. Er is alleen nog maar NU.

Iedere dag verwonderen

Voor mij zijn dit spirituele ervaringen. Het is ook waar wij als mensen zo naar kunnen verlangen; vrij zijn, rust en ruimte voelen. Op vakantie gaat dat echt stukken makkelijker en kan je er ook langer ongestoord van genieten. Maar het kan ook in het dagelijkse leven. Ik kan mij iedere dag verwonderen en in het NU zijn. Als ik er de tijd voor neem. Ik heb veel geoefend tijdens wandelingen met mijn hond Guus en ook op de fiets naar mijn werk. Nu kan ik door oefening en zelfonderzoek ook op andere moment gedachten en emoties loslaten. Ik weet dat ik mij er niet mee hoef te identificeren en ken hun betekenis. 

Een heldere weidsheid voorbij mijn lichaam

Het zijn vaak de herinneringen die situaties zo pijnlijk maken. Als je je daar niet bewust van bent, blijf je onnodig hangen in iets wat allang voorbij is. Ik leer nog steeds om daarin waarachtig naar mezelf te kijken. Als dat lukt dan kan ik spanning loslaten. Vervolgens voel ik meteen ontspanning en een heldere weidsheid die voorbij mijn lichaam gaat. Mijn hart opent alsof het diep ademhaalt. Eckhart Tolle zegt zo mooi: “het leven ademt mij”. Ik ervaar een en al moeiteloosheid. Het is de staat van ZIJN waarin ook synchroniciteit plaatsvindt.

Vakantiegevoel vasthouden

Vakantie periodes zijn bij uitstek geschikt om te oefenen met nieuwe gewoonten. Wil jij je ook vrij voelen en een open hart ervaren? Begin alvast, want dan ben je het straks als je weer aan de slag gaat al een beetje gewoon. Zeker weten dat het je dan ook lukt om je vakantiegevoel iets langer vast te houden 😉

Oefeningen ter verwondering
  1. Ga wandelen en neem slechts waar. Er zal vanzelf iets je aandacht vragen. Gebruik al je zintuigen (ogen, oren, neus, mond, huid) in het waarnemen. Je kunt dit ook doen als je op de fiets naar je werk zit. Of op de tram wacht. Stel je oordeel steeds uit. Ben slechts in het nu.
  2. Luister in gesprekken. Zo kan je beginnen met 10 minuten. Geef geen reactie, maar luister slechts, zodat je echt kan horen wat de ander zegt. Wat neem je waar bij jezelf? Bij de ander?
  3. Neem 1 dag stilte. Laat telefoon, radio en televisie uit en je boek liggen. Neem geen pen in je hand, ook geen kleurpotlood. Is het echt stil?
  4. Maak een tekening met je lievelingskleuren zonder dat het iets voor moet stellen. Laat je handen hun gang gaan. Wat is je ervaring?

Wil jij je ook vrij voelen en rust en ruimte ervaren, maar lukt jou dat niet alleen? Ga dan mee op de Reis van de Heldin, een cursus voor vrouwen die verdieping willen. De cursus van 6 september is helaas al vol, maar in februari 2020 start ik met een nieuwe groep. Tot die tijd geef ik een aantal dagworkshops – Reis van de Heldin in 1 dag – en ook webinars over de Reis van de Heldin. Volg mij op FB onder CentenoCoaching en schrijf je in op mijn nieuwsbrief zodat je weet wanneer. Je kan natuurlijk ook al een gratis kennismaking aanvragen, zodat je zeker op tijd bent met je inschrijving. Want VOL = VOL!

Lees verder op de cursus de Reis van de Heldin