Skip to main content

Het thema van Wereld Vrouwendag dit jaar is ‘Be Bold for Change’. Een oproep om stoutmoedig verandering aan te gaan. Voelt een beetje als mezelf moeten opblazen. Wat nu als ik een bangerik ben? Maar ik begrijp de uitnodiging, noem het uitdaging. Mijn reactie is misschien ook wel een echte vrouwelijke reactie. ‘Het hoeft toch niet meteen zo groots?’ Nee, beter zelfs van niet. De ervaring leert dat als ik met grootse plannen aan iets begin, ik al uitgeput ben voordat er ook maar iets substantieels is bereikt.

Inmiddels weet ik dat als ik me laat leiden of beter gezegd misleiden door mijn snelle mind ik weliswaar mooie concepten en plannen tevoorschijn kan toveren, maar dat het doodse plannen zijn. Er zit geen leven in en dan wordt het hard werken om daar nog iets van te maken. Mezelf daarin nog kwijt kunnen is op dat punt een haast onmogelijke taak. Laat staan te verbinden met mijn klanten. Ik heb dan slechts één optie, alles loslaten en opnieuw beginnen bij het begin. Het begin dat haar oorsprong vindt in mijn bezieling noem het inspiratie. Daarvoor heb ik mijzelf te horen, te zien en te vertrouwen, de innerlijke weg te bewandelen zo gezegd. Als ik dán van binnen naar buiten kijk, kan ik veel beter zien welke vorm past bij mijn bezieling en hoe deze haar weg vindt tot mijn klanten. Op dat moment mag ik stoutmoedig- ‘Bold for Change’ zijn en stappen zetten die spannend zijn. Angst voor falen in de ogen kijken, me er niet door laten afleiden, maar er juist de kracht uit halen.

Ik weet dat bovenstaande een herkenbaar verhaal is. Zeker in de context van werk. Vrouwen (en uiteraard ook mannen) die een andere weg willen inslaan omdat ze de zin kwijt zijn van wat ze nu eigenlijk doen, kennen het proces dat leidt langs alle twijfels en angsten aan de ene kant en aan de andere kant een diep weten dat het ook anders kan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zelfstandig ondernemerschap veel van je vraagt op het gebied van zelfsturend vermogen. Als jij niets doet, gebeurt er niets. Als je heel veel doet, is dat niet per definitie een garantie dat ook heel veel oplevert. Zelfinzicht en bewustzijn en begrijpen hoe jij past in het grotere geheel zijn geen overbodige luxe.

Daarom heb ik op Wereld Vrouwendag een gratis workshop gegeven via Facebook Live Stream. Ik vertel over Ambitie, de uitdagingen die je hierbij op je pad tegenkomt en uiteraard ook de verborgen kracht die je tot nu toe nog niet hebt gezien.  In een opstelling geef ik je de mogelijkheid om naar jezelf te kijken, bevestiging te krijgen en nieuwe inzichten op te doen.

Ik wil door zelf stoutmoedig te zijn andere vrouwen inspireren zichzelf als vrouw, als mens te laten horen, zien en te vertrouwen.

Je kan de livestream terugvinden op: www.facebook.com/FamilieOpstellingen/videos/1376724082373151/