Skip to main content

Ken je dat? Dat je bang bent omdat je niet weet wat komen gaat? Of misschien is het wel veel meer dat je bang bent voor je angst, want als je die kan voelen, dan weet je dat er echt iets gaat gebeuren. Lang dacht ik dat er dan iets ging gebeuren wat ik niet wilde. Nu weet ik dat ik dan juist in de buurt kom van dat wat echt belangrijk is. Dat maakt het echt niet minder spannend, maar het zorgt er wel voor dat ik wil blijven. Aanwezig wil zijn.

Verdwalen in mijn zorgvuldig aangelegde doolhof

Angst is dus niet meer iets om bang voor te zijn, maar het is wel nog steeds moeilijk om erbij te blijven. Ik heb daarvoor getuigen nodig en ga op zoek naar begeleiding en als het past in groepsverband. Alleen kan ik het niet, want dan zal ik verdwalen in mijn zorgvuldig gebouwde doolhof van wegen om bij mijn diepste wond weg te blijven.

Ogen van een ander

In het bijzijn van de getuigen wordt trouwens ook mijn schaamte voelbaar. ‘Nu gaan ze vast denken dat ik het helemaal niet kan’ of ‘als ik nu laat blijken wat ik werkelijk voel, dan rent iedereen weg’ zijn zo van die gedachte die mijn mond snoeren. Maar als ik voel dat die er mogen zijn, dat het slechts afleidingen zijn en dat mijn getuigen dat liefdevol kunnen zien, durf ik te delen en de deur naar mijn angst te openen. En dan zijn de ogen van de ander een bekrachtiging voor en van mijn helende beweging. Mijn diepste verlangen komt uit de donkerte van de schaamte in het licht. Het wordt gezien! EN ik ben erbij!

Mijn eerste neiging is mij te bedekken

Deze reis naar binnen is precies waar mijn cursus de Reis van de Heldin over gaat. Dit jaar ervaar ik dat ook zelf nog eens ten diepste. Ik voorvoelde het al en de Corona- maatregelen hebben het nog meer naar de voorgrond gehaald. Maar de opleiding de Maskermaker die door Phoenix zelf de meest naakte opleiding wordt genoemd, heeft alles nog eens echt goed los getrild. Ik voel me naakt en mijn eerste neiging is me te bedekken en een nieuwe ordening aan te brengen, maar dan kijk ik naar buiten en dan zie ik de laatste blaadjes goudgeel schitteren aan de kalende bomen en dan weet ik dat ik niet kan ontkomen aan de cirkel van het leven waarin loslaten en kaal worden er net zo bij horen als vorm krijgen en bloeien.

Achter mijn angst

In mijn kaalheid komt er ruimte voor de eenzaamheid achter mijn angst. Het voelt heel intiem om daarin met mezelf te zijn. Tegelijk voel ik mij gewiegd door Moeder Aarde, dierbaren en de getuigen uit mijn opleiding. Ik voel ook mijn kracht die vanuit heel diep komt en er is zonder ingedamd te hoeven worden zodat een ander er niet van schrikt. De herfst, het jaargetijde van contrasten, groen, rood en geel tot aan diep donkerbruin, zon, storm, regen en mist alles op één dezelfde dag voluit. Heerlijk! Op de een of andere manier geeft mij dat steun en terwijl ik dit schrijf valt de zon in warme stralen op mij. Meer woorden zijn overbodig.

Misschien voel jij ook dat er iets aan het veranderen is en kun je er zelf nog niet goed bij. Of wil je getuigen op je reis naar binnen. A.s. zaterdag 7 november geef ik de workshop Reis van 1 dag. De groep is klein, maximaal 8 deelnemers zodat we alle ruimte hebben en je veel persoonlijke aandacht kan krijgen.

Wil je meedoen? Schrijf je in op https://centenocoaching.nl/reis-van-de-heldin/reis-van-1-dag/