Skip to main content

Dit schilderij met de titel ‘Le Rève’ van Henri Rousseau staat op een tasje dat ik altijd bij mij heb voor het geval dat. Tijdens de opleiding de Maskermaker bij Phoenix kregen we de opdracht om een symbool mee te nemen voor ’t verlorene. Ik wist meteen dat ik dit tasje mee wilde nemen zodra het beeld van het liggende naakt verscheen voor mijn ogen. Ons onbewuste weet feilloos te kiezen. Het resoneert zonder dat ons hoofd ertussen komt.

TOEGANGSPOORT

Niet alleen kunst, maar ook muziek of voorwerpen in je huis of buiten in de natuur, kunnen een toegangspoort zijn tot afgelegen en verlaten gebieden in onszelf. Ik maak er dan ook graag gebruik van in mijn begeleiding. Het bijzondere is dat ze tot ons spreken in ieders eigen taal. Neem nu dit schilderij. Jij en ik kunnen ernaar kijken en toch allebei iets anders zien. We kunnen alleen zien wat we kennen. Misschien word je net als ik geraakt in iets. Een gemis, verlangen of een oordeel dat je het teveel dit of dat vindt. En zelfs als het niets met je doet, zegt het je toch iets als je bereid bent te onderzoeken waarin het zit dat het je niets doet. Net zoals wanneer je er een oordeel over hebt.

DIEP IN ONSZELF VERSTOPT

Zo kwamen er bij mij ook allerlei oordelen en innerlijke stemmen voorbij. Dat is inherent aan het verlorene. We hebben het namelijk niet voor niets zo diep in onszelf verstopt. Als reactie op afwijzen of negatief oordeel. “Doe niet zo naïef!” is een oordeel wat ik meteen hoor van binnen.

SCHROOM & SCHAAMTE

Om tijdens de oefening tevoorschijn te komen met het symbool was ook voor mij als begeleider in een leeromgeving heel erg spannend. Ik voelde schroom en schaamte om mijzelf erin te laten zien. Een paradijselijk schilderij dat niet alleen mijn wond maar ook mijn verlangen zo zichtbaar maakt. Terwijl ik de terugtrekkende beweging van schaamte in mijzelf kon voelen, zou de betekenis voor de ander een raadsel blijven als er niet over zou vertellen. De perfecte ingang om mee te werken. Een waardevolle toegangspoort tot de heilige ruimte in mij waarin ik nog steeds leer over mijn eigen plezier en lust te voelen en volgen.

INTENSIVE MASKERS

Wil jij ook aan de slag met het ophalen van het verlorene ? Wil je leren hoe je hetgeen je onderweg vergeten bent weer kan integreren in je leven?

Tijdens de tweedaagse Maskers beginnen we met het antwoord dat je in de vorm van een masker hebt gevormd op het nest waarin je geboren bent. Waarin ben je groot gegroeid? Welk masker heb je daarbij goed kunnen ontwikkelen? Vervolgens onderzoeken we wat daarmee in de schaduw terecht is gekomen en wat je bent verloren. We werken met opstellingen, lichaamswerk en intuïtief schrijven en tekenen.

De groep is 6 tot 8 deelnemers, een intieme setting met veel persoonlijke aandacht en toch voldoende ruimte om ook van anderen te leren.

De tweedaagse past bij je als  je de Reis van de Heldin hebt gevolgd of elders al enig zelfonderzoek hebt gedaan. Overleg met mij of het bij je past.

Je kan je online aanmelden via deze link.

THUIS ALVAST AAN DE SLAG

Welk symbool zou jij kiezen voor het verlorene in jou? Probeer eens instinctief of impulsief iets te kiezen. Een schilderij, muziek, of gewoon iets in je huis. Zoek daarna een plek op waar je ongestoord 10 minuten al je aandacht erop kan richten. Neem je gedachten gewaar, je fysieke reacties, je ademhaling, je associaties. Het is een mooie oefening in voelen. Laat het symbool tot je spreken. Het kan helpen als je daarbij naast het symbool gaat zitten of het op je schoot pakt. Daarna pak je pen en papier en schrijf je een gedicht als vanuit de stem van het verlorene.

Leuk als je het met mij deelt, of meeneemt naar de workshop.

Veel plezier!