Skip to main content

Waar liggen mijn roots?

De afgelopen week bleef deze vraag als een wolkje om mij heen hangen. De vraag was weer naar boven gekomen in de opleiding die ik zojuist was gestart en twee dagen later stond hij ook in het 2e blok van de Reis van de Heldin op het programma. Voor dit blok maakt iedereen een tekening van het veld van de voorouders en wordt zichtbaar en vooral ook voelbaar hoe twee levensstromen bij elkaar komen en door ons heen in ons leven verder stromen.

Zo stelde óók ik mij weer de vraag: ‘Waar kom ik vandaan?’ Meteen was daar het antwoord: ‘uit Limburg én uit Spanje!’ Het verraste mij enorm om mijzelf te horen zeggen Limburg. Daar komt mij moeder vandaan. Dus nog even checken hoe het zou zijn als ik Nederland zou zeggen. Nee, dat klopte echt niet. Fysiek voelde ik zelfs weerstand. Zo interessant deze reactie. Ik ben niet verder op deze weerstand in gegaan en kon zo dus bij mijn wortels in Limburg én Spanje blijven. Deze wonderlijke combinatie kwam de dagen daarna een aantal malen terug in mijn aandacht en steeds heb ik er niet over nagedacht maar het slechts waargenomen. Ik was zo verrast, dat ik mij de dagen erna er alleen over ben blijven verbazen.

En opeens stond daar Nelleke een dierbare vriendin met een kadootje voor mij: Het Limburgsch Sagenboek! Ik kan zo genieten van de synchroniciteit van het leven. ‘Het klopt dus helemaal; mijn roots liggen in Limburg’ zei ik tegen haar. ‘Ja’ zei Nelleke, ‘toen ik dit boek zag moest ik meteen aan jou denken omdat jij ook zo graag verhalen vertelt en geniet van de woorden die je vindt om iets uit te drukken’. En zegt ze, ‘het schijnt echt een Limburgse eigenschap te zijn, dat verhalen vertellen. Lees maar’. Ik lees de eerste regel in het Woord vooraf: De Limburger met zijn rijke phantasie is een geboren verteller; in geen enkel gewest leven zoovele sagen en legenden, sprookjes en vertelsels onder het volk. Ik werd helemaal warm en blij van binnen. Het voelde zo goed om daar bij te mogen horen.

Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis is als een puzzelstukje dat op zijn plek is gevallen. En dat voel echt heerlijk. Het is een ervaring van zakken in je lijf tot in je voetzolen. Het contact met de vloer is veranderd. Ik kan mijn plek nog beter innemen!

Nelleke weet van mijn persoonlijke verhalen uit ‘de Reis van de Heldin’, dat ik een echte vadersdochter ben en een diepe band voel met Spanje, het vaderland van mijn vader.  Het was alsof ze ‘gestuurd’ is om mij ook op mijn andere been te laten staan. Het niet meteen willen invullen, maar gewoon nog even rondlopen met een vraag, heeft ruimte gegeven om het antwoord naar mij toe te laten komen. Het lukt me steeds vaker om vertrouwen te hebben en toch in verbinding te blijven met datgene dat me onzeker maakt. En het laat me ook zien, dat in het veld van mijn voorouders nog zoveel antwoorden liggen. Voeding die ik met mijn wortels kan ophalen. Hoe moeilijk het ook is, het enige wat ik te doen heb, is uitreiken en vertrouwen hebben.

Zo kun je jouw voorouder-veld onderzoeken (dit is anders dan een stamboom!):

  • Pak een groot vel papier en kleurpotloden.
  • Geef jezelf een plek op het papier daar waar jouw aandacht naar toe wordt getrokken.
  • Geef je moeder en vervolgens je vader een plek daar waar je voelt dat hun plek is. Misschien zou je het anders willen, maar het is belangrijk om het zo te doen zoals je het ook daadwerkelijk voelt.
  • Geef de moeder en de vader van je moeder een plek en zo ook een plek aan de ouders van je vader. Steeds weer probeer je vanuit je intuïtie te tekenen. Zoals je misschien wel gewaarwordt, voelt de ene plek anders dan de andere. Blijf daar even bij stil staan en geef er uiting aan dmv je kleuren of vorm.
  • Je kan tot 4 of zelfs 7 generaties teruggaan. Jij mag kiezen.
  • Als je klaar bent, zoom je uit en neem je gewaar van een afstand. Probeer af te stemmen op het thema levensenergie en waar te nemen waar je goed en minder goed kunt voelen.
  • Als je dit hebt kunnen waarnemen, kun je vanuit de oudste voorouders een rivier tekenen die jou kant opstroomt. Je tekent als het ware de twee levensrivieren die beiden bij jou uitkomen en door jou heen verder stromen.

Op deze manier kun je de doorstroming van levensenergie gewaarworden zoals die via jouw voorouders tot jou komt.

Tijdens de retraite en de cursus de Reis van de Heldin maken we altijd een tekening als deze en kijken wij er vanuit systemisch perspectief naar. Het is een oefening die zowel in de voorbereiding, in de uitvoering als in de bespreking veel losmaakt en op zijn plek laat vallen.

Heb je een tekening gemaakt en wil je er samen met mij naar kijken? Dat kan ook in een individuele sessie. Neem contact op en dan maken wij een afspraak.