Skip to main content

De plek van verwonding is de plek van bevruchting.

Elke keer dat het geluk jouw naam hoorde, rende het door de straten om je te vinden.

Hafiz

BELOFTE TOT HERKANSNG

Als ik deze ware woorden van de Perzische dichter Hafiz lees, krijg ik meteen het beeld dat geluk mij tegemoet komt of achterna holt. Als een blij kind dat mij in de verte ziet aankomen en niets liever wil dan in mijn armen te springen. Wat een heerlijk beeld! En zo heerlijk is inderdaad het gevoel na het werkelijke besef dat in iedere wond een belofte tot herkansing leeft.

INSTINCTIEVE BEWEGING

Ik heb het moeten leren, want een natuurlijke beweging van de mens is weg van de pijn om onszelf zo heel mogelijk te houden. Mijn kindstrategie, als ik het gevoel had dat er geen plek voor mij was, was om mij af te wenden en vervolgens in een andere richting door te gaan. Hart op slot en schouders eronder. Zo ben ik in mijn stevigheid en vastberadenheid gegroeid. Als ik daar nu stil bij sta dan verwonder ik mij ook over hoeveel energie daar dan bij vrij kwam. Sporten ging dan super goed of nieuwe plannen maken en opstarten. Het leverde vooral ook een enorme focus op, maar op de lange duur liep ik er natuurlijk wel op leeg. Naarmate de pijn wegebde, ebde ook de energie weg en leek het alsof ik opnieuw moest beginnen. Gelukkig zou je ook kunnen zeggen, want zo kwam er weer ruimte voor een herkansing.

TOEVERTROUWEN

Gaandeweg heb ik me vanuit een veilige setting leren toevertrouwen aan de pijn van mijn wond. Niet als doel op zich maar als stapsteen op de weg van mijn persoonlijke ontwikkeling. Gedreven door mijn verlangen weet ik dat ik steevast langs mijn verwondingen zal komen. Het gedicht zegt met andere woorden dat ze uit de weg gaan, betekent je geluk uit de weg gaan. Een goede motivatie dus om juist te voorschijn te komen, uit te drukken wat ik graag wil. Aanwezig te blijven ook al heb ik van binnen het gevoel te verdwijnen in een leegte van honderd jaar eenzaamheid. En met dat ik bereid ben daarin aanwezig te blijven, voel ik de bekrachtiging van het tevoorschijn komen en is het alsof geluk recht op mij afrent en in mijn armen springt.