Skip to main content

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen

is er één die jij te gaan hebt.

Die éne is voor jou. Die ene slechts.

En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.

De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen,

met verzet omdat de zon een weg

die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.

Of met de wil om aan het einde van die weg

milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.

De weg koos jou, kies jij ook hem?

Hans Stolp naar Dag Hammarskjöld

DE UNIVERSELE LEERWEG

Dit gedicht past zo bij de Reis van de Heldin. Het gaat over de universele leerweg die wij gaan als mens, als vrouw. Hoe we het contact met onze eigen weg kunnen verliezen door weg te willen blijven van blokkades en daar waar het donker is in ons. De weg die de jouwe is kiezen, is alles behalve makkelijk, je krijgt er je hele leven de tijd voor. Een gedicht als dit is voor mij als een krachtsteen in mijn broekzak. Ik haal het soms te voorschijn en verblijf even met de woorden, die zo liefdevol gekozen zijn.

STEUN

Steeds weer raken mij andere zinnen. In dat opzicht zou ik het ook een gebed kunnen noemen. Nu bij het opschrijven waren het de woorden : “van al die wegen is er één die jij te gaan hebt”. Die zin geeft mij focus. Het steunt mij in mijn weg te gaan op mijn wijze, ook op momenten dat er aardig wat obstakels zijn of ik de horizon niet kan zien. Als mijn aandacht wordt getrokken door een vrucht die bij de buren aan de boom hangt. Zoet en sappig, maar waar ik net niet bij kan. Ben ik dan ook nog bereid om de weg die de mijne is, te blijven gaan?

BEREIDHEID TOT BINNENWERK

De weg gaan die de mijne is, vraagt bereidheid om stil te staan, en de weg naar binnen af te leggen. Pas op de plaats te maken en hetgeen zich dan wil laten zien toe te laten. Bijvoorbeeld als er iemand of iets in een samenzijn wordt buitengesloten en mijn hart zo hard klopt in mijn borstkast alsof een onheilspellende onweersbui mij gaat meesleuren. Of in periodes waarin het leek alsof mijn levensenergie wegsijpelde in de modder en mist die ik van binnen voelde. Ik heb echt moeten leren hoe ik als het zo heftig is om er bij te kunnen blijven om het te onderzoeken en de kracht ervan te ervaren om er vervolgens betekenis aan te kunnen geven.

HERKANSINGEN ONDERWEG

Ook vanuit systemisch perspectief is er slechts 1 weg die de jouwe is. Net zoals er slechts 1 plek is die de jouwe is. Als je al jong je eigen plek in je gezin van herkomst hebt verlaten, doordat je ingezogen werd in een leegte of een dynamiek, heeft dat aanvankelijk ervoor gezorgd dat je groot kon groeien binnen de mogelijkheden die er toen waren. Als volwassene krijg je herkansingen, telkens als je vastloopt door herhaling van wat toen jouw antwoord was op de situatie die je aantrof in je nest van herkomst. Daar waar de kracht van het systeem ooit groter was dan jouw macht als kind, heb jij nu de kans om de weg die de jouwe is te kiezen. Makkelijk is het niet, je hebt al een bekende vluchtroute genomen voor je er erg in hebt. Ik heb in dat bewustwordings proces echt begeleiding in de vorm van coaching en opleidingen nodig gehad. Dat was op cruciale momenten geen kwestie van luxe maar van noodzaak.

WONDERLIJKE WEG

Ik ben er milder en wijzer door geworden en ik groei nog steeds daarin. Ik vind het een wonderlijke weg die mij gekozen heeft. Zo graag als ik reis en zoveel als ik hou van ontmoetingen in den vreemde, zo veel houd ik ook van avonturen in onze binnenwereld. Ik deel graag mijn enthousiasme, kennis en ervaring met jou.

OP EIGEN WIJZE OP WEG EN TOCH VERBONDEN

Ervaar je drempels in je relaties of op je werk en kom je steeds weer terug op hetzelfde punt? Voel je dat er meer in zit, maar kom je er net niet bij? Geef jezelf de tijd om te leren van de weg die de jouwe is. We vertrekken op 20 oktober. De cursus de Reis van de Heldin neemt je mee in een reis van 5 blokken van twee dagen in een karavaan van vrouwen. Dat is de bonus, de ervaring van de kracht van een bedding van vrouwen. Ieder anders en op eigen wijze op weg en toch verbonden met elkaar. Ook als dit je een ongemakkelijk gevoel geeft en je het niet kent, gewoonweg omdat het vrouwenverbond geleidelijk verdwenen is uit je leven, raad ik je aan om het niet uit de weg te gaan. Het is één van de meest gewaardeerde elementen van alle heldinnen die je zijn voorgegaan.

MEER WETEN?

Wil je dit allemaal zelf ervaren en meer weten over de cursus de Reis van de Heldin? Kom dan naar de dagworkshop op zaterdag 30 september a.s. We gaan al meteen aan de slag met je vraag in opstellingen en intuïtieve oefeningen. Besluit je om na afloop van de dagworkshop mee te doen met de cursus dan krijg je deze dag als welkomstkado. Bel of mail ook gerust als je eerst nog informatie wilt.