Skip to main content

Een aantal jaren geleden heb ik op mijn levenspad dit mooie symbool gekregen. Zij was de kokkin en mijn Guardian Angel op de retraite in Portugal. Met zoveel liefde en aandacht had ze dit voor mij gemaakt. Een symbool voor liefde, voor welkom en tederheid als bekrachtiging voor de weg die ik liep. Zij had dat goed gevoeld. Het beeldje was van een helende orde. Het raakte mij diep in mijn gemis in de relatie met mijn moeder. Bij thuiskomst legde ik het naast mijn bed op een bast van kurkeik, omringd door eucalyptus zaden uit dezelfde valei in Portugal.

SYMBOOL

Het was een jaar later. Voor de Moeder Dochter workshop vraag ik aan de vrouwen die deelnemen, een  symbool mee dat doet denken aan de relatie met hun moeder. Iedere keer voel ik zelf ook wat er past op dat moment voor mijn relatie met mijn moeder.

VERHALEN IN DE KRING

Op die dag wist ik dat dit het symbool was dat ik mee wilde nemen. Eerder paste het nog niet, maar nu paste het precies wel. Ik legde het die ochtend in het midden van de cirkel, op het kleedje naast de vaas met bloemen en de steen die altijd met mij meereist. Bij dit ritueel hoort ook het aansteken van een kaars om zo licht te laten schijnen waar het soms zo donker kan zijn. Langzaam druppelen de vrouwen binnen. Uit iedere tas komen de meest uiteenlopende symbolen tevoorschijn. Als we allemaal zitten in de kring, ligt in ons midden een kleed vol met persoonlijke verhalen.

UIT ÉÉN

Ik pak het houten beeldje op, ga er nog een keer met mijn vingers langs, kijk ernaar en open de workshop. Dit beeldje is gemaakt uit één stuk hout. Het doet mij denken aan een Maria beeldje. En meteen voel ik mijn oma die Maria aanbad. Uit het beeldje kwamen de moeders uit mijn vrouwenlijn tevoorschijn. Hoe mooi dat zij er nu ook bij is op deze moeder dochter dag. Zonder haar was ik er immers niet geweest.

EIGEN VORM

Dit beeldje is een vrouw en een hart. Ooit was het er deel van. Net zoals ik ooit deel was van mijn moeder. Je ziet dat ze gesneden is uit hetzelfde hout. Je ziet de plek waar het hart heeft gezeten en je ziet ook dat het nu het eenmaal los is, het niet meer terug kan op de plek waar het ooit zat. Het past niet meer. Het heeft een eigen vorm gekregen. Het kan wel steunen op de armen van de moeder en terwijl ik dat beeld binnen laat komen, voel ik ook dat de ruimte rondom het hart op wonderlijke wijze lucht geeft aan het geheel. Ze zijn samen en toch ook apart. Een hele klus in mijn moeder dochter relatie en trouwens ook die van haar en haar moeder. 

OPENSTAANDE REKENING

Het beeldje vertelt over de weg die ik heb afgelegd in het aannemen van mijn moeder en het innemen van mijn eigen plek. Van het gemis en de pijn ooit, het niet begrijpen dat ik een dochter van mijn moeder was. Ik die zo anders ben. Zonder dat ik mij ervan bewust was, had ik een vreselijk lange openstaande rekening. En toen ik daar in moeder dochter opstellingen van bewust werd, schrok ik er zo van dat ik mij schaamde. Had mijn moeder niet alles gedaan wat zij kon, met alles wat zij had meegemaakt?

MEZELF OPHALEN

En toch heeft het zin gehad om naar mijn eigen gemis in de relatie met mijn moeder terug te gaan. Niet om haar de schuld te geven, maar om mijzelf op te halen. “Het gemiste als inspiratie” voor persoonlijke groei, zoals ze bij Phoenixopleidingen zo mooi zeggen.

BODEM VOOR VERLANGEN

Ik heb in het erkennen en dieper laten snijden van het gemis, de bodem gevonden van mijn tekort. Het heeft iets gedaan met de openstaande rekening naar mijn moeder. Zij voelt niet meer dat ze tekort schiet en hoeft zich niet meer terug te trekken. Ik heb mijn moeder teruggekregen en op de bodem van gemis kan een nieuw verlangen groeien. Een verlangen waar ik zelf naar uit kan reiken, verantwoordelijk voor ben en aan niemand kan uitbesteden. Maar ik hoef het niet alleen te doen, wel zelf. Dit is wat ik bedoel met : de relatie met je moeder is één van de meest meest leerzame relaties in je leven.

WORKSHOP

Wil jij vanuit je verlangen naar persoonlijke groei onderzoeken wat jij kan leren van de relatie met je moeder? Of heb je een ingewikkelde en moeizame relatie met je moeder? Ben je moeder en worstel je met de relatie met je dochter? Schrijf je in voor de dagworkshop Moeder Dochter relatie. https://centenocoaching.nl/workshops/workshop-moeder-dochterrelatie/ Wil je liever individueel stilstaan bij je vraag over de moeder dochter relatie? Dat kan ook in een individuele sessie. Bel voor meer informatie 06 25 36 00 18 of mail jet@centenocoaching.nl.